Σκάνδαλο με το παλιό Νοσοκομείο Άγιος Παύλος στη Θεσσαλονίκη

Σκάνδαλο με το παλιό Νοσοκομείο Άγιος Παύλος στη Θεσσαλονίκη

Αρ. Πρωτ. 9730/25.01.2011

Προς Υπουργό:

- Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Μέγα σκάνδαλο προκύπτει με το παλιό Νοσοκομείο Άγιος Παύλος της Θεσσαλονίκης, γνωστό και ως «Καλόγριες». Τα τελευταία χρόνια δαπανήθηκε από το κράτος πάνω από ενάμιση εκατομμύριο ευρώ ως ενοίκιο για ένα κτίριο-φάντασμα. Επιπλέον, η ελληνική πολιτεία έχασε και τη χρηματοδότηση από το Γ΄ ΚΠΣ, με αποτέλεσμα το κτίριο να επιστραφεί και πάλι στους ιδιοκτήτες του και έτσι να χαθεί η ευκαιρία για ανάδειξή του και λειτουργία του ως πολυδύναμου διαγνωστικού κέντρου. Εάν τα ποσά που δαπανήθηκαν για το εν λόγω κτίριο, δίνονταν για προσλήψεις προσωπικού στα νοσοκομεία ή ακόμη και για την πληρωμή των προμηθευτών, θα είχε καλυφθεί ένα σημαντικό μέρος αναγκών  θέσεων σε νοσηλευτικό προσωπικό.

Επί 10 συνεχόμενα χρόνια, το κράτος πλήρωνε για ένα κτίριο, το οποίο ήταν κλειστό, με αποτέλεσμα να εγκαταλειφθεί κάθε προσπάθεια αξιοποίησής του. Πληροφορίες, μάλιστα το ήθελαν να μετατρέπεται όχι μόνο σε πολυδύναμο διαγνωστικό κέντρο που θα κάλυπτε τις ανάγκες των δημόσιων νοσοκομείων και των ασφαλισμένων, αλλά και σε κέντρο υγείας αστικού τύπου ή κέντρο πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας με έμφαση στη διάγνωση. Παρόλο αυτά, το κτίριο εγκαταλείφθηκε και επιστράφηκε εν τέλει στους ιδιοκτήτες του.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Για ποιους λόγους ναυάγησαν τα σχέδια αξιοποίησης του παλαιού Β΄ Νοσοκομείου Άγιος Παύλος της Θεσσαλονίκης, δεδομένου ότι το κτίριο αυτό θα μπορούσε να μετατραπεί σε διαγνωστικό κέντρο, έτσι ώστε να εξυπηρετεί τους ασφαλισμένους και να καλύπτει τις ανάγκες των κατοίκων του κέντρου της πόλης;

Απάντηση Υπουργείου